Quantcast
Channel: voxpublica » UBB
Viewing all articles
Browse latest Browse all 42

Europa Nostra nu gustă cianura. Când oamenii sunt mai importanți decât costumele Armani și power-point-urile (FOTO & VIDEO)

$
0
0

Da, compania de PR, lobby și publicitate RMGC a încercat să convingă și membrii misiunii Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene pentru Investiții (BEI) că proiectul minier de la Roșia Montană salvează patrimoniul cultural (și, mai mult, că dinamitarea ar fi singura soluție de salvare a patrimoniului, la fel cum cianura e soluția ideală pentru a șterge daunele de mediu produse de fosta exploatare de stat). Iar tentativele de convingere nu au început de ieri, de azi, ci de anul trecut, încă de când s-a pus problema ca, la propunerea Pro Patrimonio, Roșia Montană să fie inclusă în proiectul pilot ”7 Most Endagered”, inițiat de Europa Nostra, în parteneriat cu BEI și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Încercările susținătorilor variantei cianură & dinamitare au dat însă greș. Declarațiile reprezentanților Europa Nostra (detalii aici și aici) nu lasă loc de interpretare din acest punct de vedere. ”În ziua de astăzi, principiul de bază este cel al dezvoltării durabile, iar proiectul RMGC este tot ce poate fi mai antitetic din acest punct de vedere” (Costa Carras, vicepreședinte Europa Nostra). ”Soluțiile propuse de Gabriel Resources pentru salvarea patrimoniului nu sunt convingătoare. Proiectul minier ar putea salva câteva elemente ale patrimoniului, dar știind că Muntele Cârnic se va distruge nu cred în salvarea propusă de companie” (Denis de Kergorlay, președinte executiv Europa Nostra). De ce nu a funcționat în cazul Europa Nostra propaganda companiei, cum s-a întâmplat (ca exemplu) în urmă cu aproape un an, în timpul celebrei vizite a Comisiei UNESCO a Parlamanetului României la Roșia Montană? Răspunsul e simplu: pentru că în fața slujbașilor RMGC nu s-a nimerit să fie Raluca Turcan, cea care s-a declarat convinsă de fotografiile și prezentările în power-point ale companiei, ci niște persoane care știu cu ce se mănâncă patrimoniul, dezvoltarea durabilă, dar și manipulările informaționale ale marilor companii.

Am avut șansa să însoțesc delegația Europa Nostra la o parte a misiunii în România: la discuțiile de la Cluj, la vizitarea satului Rimetea (exemplu de dezvoltare autohtonă bazată pe valorificarea patrimoniului cultural), la întâlnirea cu comunitățile locale de la Roșia Montană și la conferința de presă finală de la București. Și am avut plăcută surpriză (neplăcută pentru rmgc-iști) să văd că în misiune nu au venit niște funcționari ”la costum”, al căror scop e doar raportarea (”să ne facem că muncim”). Am văzut persoane cu suficientă expertiză și experiență pentru a înțelege extrem de repede diferitele situații (cu care, de altfel, au mai avut de-a face și în alte cazuri), persoane cărora nu trebuia să le explici de prea multe ori ce înseamnă cu adevărat comunități locale, nici metodele de manipulare ale unei companii ori abuzurile autorităților publice, locale sau naționale. Mai mult, sunt persoane care sunt entuziaste de munca pe care o fac, nu doar semnează niște state de plată în temeiul ocupării unor funcții. Dincolo de concluziile exprimate la finalul misiunii și de așteptările legate de continuarea programului ”7 Most Endagered”, misiunea Europa Nostra în România a fost tonifiantă tocmai pentru că în ciuda diferențelor majore (de educație, experiență, mod de viață etc.) am văzut (descoperit) niște oameni care vorbeau aceeași limbă cu locuitorii Apusenilor. În același timp, niște oameni care au deschise numeroase uși la Bruxelles (Europa Nostra fiind partener al Comisiei Europene în mai multe programe), cu un cuvânt care poate contrabalansa diferitele acțiuni de lobby organizate de companie.

Astfel, pot să-mi pun în colecția de amintiri un foarte scurt episod de la întoarcerea din Apuseni, de marți seara. Tocmai plecam de la hotelul în care erau cazați membrii misiunii și unde urma să aibă loc întâlnirea cu echipa de ”specialiști” ai RMGC. În fața hotelului ne-am intersectat (eram cu Ștefan Bâlici) cu comando-ul RMGC. Cosmin Popa (purtătorul de cuvânt al ”celebrului” GIMPCRM), îmbrăcat la patru ace, s-a arătat interesat de modul în care au decurs discuțiile de la Roșia Montană. Cu o suficiență superioară a întrebat cât de ”structurate intelectual” au fost prezentările… Nu i-am răspuns pe loc (mă simțeam prea bine și mă grăbeam să prind trenul de București), dar îl pot asigura că au fost discuții mult mai ”structurate intelectual”, mult mai credibile și mai consistente decât toate discuțiile și prezentările produse de companie și slujbașii ei vreme de mai bine de un deceniu. Și că dovada ”structurării intelectuale” nu e dată nici de costume și cămăși apretate și nici de capacitatea de a îmbrăca niște minciuni în power-point-uri strălucitoare. Genul acesta de ”intelectualism” prinde și impresionează doar persoanele aflate la același nivel (intelectual) și care se ghidează după principii conform cărora ambalajul e mai important decât conținutul.

***

BONUS: Costa Carras, într-un interviu pentru ”The Epoch Times”:

”Suntem impresionați de felul în care cetățenii români au rezistat tentației de a alege soluția ”la îndemână” și au insistat asupra importanței moștenirii lor culturale și a dezvoltării durabile. Este un exemplu extraordinar, le mulțumesc tuturor celor care au luat parte la așa ceva!”

***

Mai multe despre programul ”7 Most Endagered” și misiunea Europa Nostra în România:

Rosia Montana, model de dezvoltare durabila pentru UE! Interviuri in exclusivitate cu Denis de Kergorlay si Sneska Quaedvlieg-Mihailovic: (EUROPA NOSTRA)

“E timpul pentru dezvoltare la Rosia Montana. O dezvoltare model pentru Europa.” Concluziile misiunii Europa Nostra in Romania

***

Galerie FOTO Misiunea Europa Nostra (by Luminița Dejeu, Ștefan Bâlici & Tică Darie)

Prima întâlnire la Cluj, la sediul Centrului Regional de Geografie (Universitatea Babeș-Bolyai)

Ziua 2, vizită la Rimetea (model de dezvoltare bazat pe valorificarea patrimoniului cultural)

Ziua 2, vizită la Roșia Montană, întâlnire cu comunitățile locale (din Roșia Montană și Câmpeni)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon


Viewing all articles
Browse latest Browse all 42

Latest Images